Telefon ve Tablet Oynamanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Teknolojinin hayatımızın anlamı olduğu bu yıllarda, ebeveynlerin korkulu rüyası olan 3T (Telefon, tablet, televizyon), çocukların üzerinde çok olumsuz etkiler bırakmaktadır. Telefon ve tablet oynamanın çocuklar üzerindeki etkisi maalesef ki kötüdür. Dijital bir dünyada yaşadığımız için ebeveynler çocuklarına telefon ve tablet verip vermemesi gerektiğini merak etmektedir. Çocuklar telefon ve tableti bilmeden mi büyümeli? Bu sorunun yanıtı sizi üzebilir ancak ne yazık ki evet, çocuklar telefon ve tableti bilmeden büyümelidir. Ancak çocukların telefon ve tabletten uzak büyümeleri demek, eğitim hayatında bunlardan faydalanmayacağı anlamına gelmez. Dijital bir dünyada yaşadığımız için çocukların 3T’den tamamen uzak tutmak ne yazık ki imkansızdır. Bu noktada telefon, tablet ve televizyonun çocukların gelişimindeki etkilerini düşünmek gerekir.
Telefon, Tablet ve Televizyonun Çocuk Gelişimindeki Etkisi
Telefon, tablet ve televizyonun çocuk gelişimindeki etkisi aşağıdaki maddelerde gösterilmiştir;
- Erken yaştaki çocuklarda sosyal gelişimini olumsuz etkiler. Çocukların daha içe kapanık ve asosyal olmasına neden olabilir.
- Erken yaşlarda yani 0-3 yaş aralığında çok fazla telefon ve televizyona bağlı kalan çocuklarda otizm ve gelişim geriliği gibi durumlar söz konusu olabilir.
- Ekran bağlılığı, çocukların konuşma yaşını da ilerletebilir. Örneğin normalde 18 aylık bir bebek çok rahat tek kelimeleri söyleyebilirken, bu yaş 3-4 yaşa bile çıkabilir. Çünkü çocuk ne kadar fazla ekrana maruz kalırsa, o kadar çok konuşmasında gerilik görülecektir.
- Dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye neden olabilir. Hızlı hareket eden nesnelere daha çok odaklandıkları için, sabit objeler dikkatinden kaçabilir.
- Gülümseme, konuşma, sessiz kalma ya da göz kırpma gibi gelişimleri yaşıtlarına göre gelişmemiş olabilir.
- Yaratıcılığını ve hayal kurma becerilerini kaybedebilir. Bunun yerine korku ve kaygı duyguları artar ve bu duygularla nasıl başa çıkacağını bilemez.
- Okul öncesi dönemde 3T ile tanışan çocuklarda uyaran eksikliği görülebilir. Bu durumda söylenenleri algılayamama ve öğrenme güçlüğü yaşanabilir.
- Oyun kurma ve oyun oynama kabiliyetleri azalır. Çünkü bildikleri tek şey telefon oyunlarıdır, fiziksel oyun nasıl oynanır bilemezler.
- Tüketicilikleri artar, reklamlarda gördükleri şeyleri sürekli istemeye meyilli olurlar.
- Şiddetten etkilenerek hayatındaki yakınlarına da şiddet gösterebilir.
- Telefon ve tablette oyun oynarken bir sonraki seviyeye geçemeyince hırslanır ve öfkelenir. Bu öfke rutin hayatına da yansır.
- Telefon oynamak çocuklarda uyku bozukluğuna da yol açacaktır.
- Sürekli oturur ya da yatar pozisyonda olduğundan ötürü, obezite gibi sorunlara da yol açabilir.
Çocuklarda Telefon ve Tablet Kullanımı Kaç Saat ile Sınırlandırılmalı?
Çocuklarda telefon ve tablet kullanımını sınırlandırmak, sağlıklı bireyler olmaları için son derece önemlidir. 2,5-3 yaş aralığındaki çocukların ekrana bakma süresi 1 saati geçmemelidir. 6 yaş ve üzeri çocukların ekrana bakma süresi ise 2 saati geçmemelidir. Böylece çocuklar zihinsel ve fiziksel aktivitelere daha fazla katılabilir. Ayrıca ekranda geçirilecek süreyi belirli zamanlara yayarak kullanmak, aralarda mola vermek etkili olacaktır. Çocuklarda tablet ve telefon bağımlılığını önlemenin en etkili yolu onları hobilere yönlendirmektir. Çocuklar, bu bağlamda hobi kurslarına yönlendirilebilir. Örneğin drama kursları, resim, müzik kursları, dil kursları ve daha pek çok alana çocuğunuzu yönlendirerek telefon ve tabletten uzak durmasını sağlayabilirsiniz. Bu tür kurslar, çocukların yeteneklerini keşfetmelerine ve onların ilgisini çekmeye çalışırlar.
Tüm bunları yaparken, çocuğunuzun ekranda geçirdiği zaman zarfını iyi gözlemlemelisiniz. Nerelerde takılıyor, hangi site ve oyunlarda dolaşıyor, sohbet ettiği birileri var mı, ne tür çizgi filmler izliyor ve telefonda gördükleri onun karakterini nasıl etkiliyor? Bu soruların yanıtını çocuğunuzu sıkıca takip ederek bulabilirsiniz. Çocukları telefon ve tabletten uzak tutmak için açık hava oyunlarından da yararlanabilirsiniz.