Lohusalık Nedir?
Anne olmak ve annelik heyecanı yaşamak her kadının en doğal hakkıdır. Bir bebek sahibi olacağının verdiği heyecan ve mutluluk onu kucağına almayı beklenen süre geleceğe dair güzel hayaller kurma gibi durumlar pek çok kadın da görülmektedir. Hamilelik sürecinde çoğu kadınlarda fiziksel değişimler genel olarak söz konusudur. Kimisi hızlı bir şekilde kilo alırken kimisi ise sadece göbek bölgesinde kilo almaya başlar. Hamilelikte belirlenen süre tamamlandığında yani doğum zamanı gelip doğum gerçekleştiğinde ise lohusalık dönemi başlamış olur. Hamilelik döneminde yaşanan süreç kadından kadına çeşitlilik gösterebilir
Kimi kadın bu süreci daha rahat ve konforlu atlatırken kimi kadın için ise zorlu bir süreç olabilir. Anne adaylarının pek çoğunda hem ruhsal hem de fiziksel açıdan değişimler yaşanabilir. Özellikle fiziksel değişimler bazı anne adaylarında derinden de olumsuz etki edebilir. Hamilelik bittikten sonra kadınlar hamile olmadığı zamana yavaş yavaş dönmeye çalışır. Özellikle hamilelik sonrası lohusalık olarak isimlendirilen dönem bayanlar için oldukça önemlidir.
Lohusalık Süreci
Lohusalık süreci hamilelik süreci bittikten sonra başlayan bir zaman dilimidir. Gebelik durumu her kadın için son derece özel ve güzel bir olaydır. Bu süreç tamamlandığında doğum sonrası çoğu kadında bir takım değişimler olması normaldir. Doğumdan sonraki süreç kadınlar için hem bedensel hem de duygusal yönden oldukça hassas olduğu bir dönemdir.
Gebelik sürecinin tamamlanmasıyla beraber bebeğin dünyaya gelmesi daha sonrasında 6 haftalık zaman dilimi lohusa dönemi olarak ifade edilir. Bu dönemde doğumun ne şekilde olduğu da önemlidir. Normal olarak doğum yapan kadın hamile kalmadan önceki haline daha kısa sürede dönebilirken sezaryen ile doğum yapmış bir kadının eski haline dönmesi daha uzun süre alabilir. Sezaryen ile doğum bir nevi ameliyat olduğu için dikişler vesaire kadını daha yorgun düşürebilmekte ve beraberinde normal hayatına kavuşması biraz daha zaman alabilmektedir.
Lohusalık Döneminde Neler Yaşanır?
Doğum gerçekleştikten sonraki süreçte, yeni anne olmuş bayanları yakından takip etmek gerekebilir. Zira lohusalık döneminde bazı kadınlar korku, kaygı, endişe, depresif ruh halleri görülme olayı vardır. Ayrıca bu dönem yeni doğum yapmış kadınlar için riskli bir süreçtir. Çünkü bu dönemde anne biraz daha savunmasız olabilir ve enfeksiyon kapma durumu yaşanabilir. Bunlar haricinde bu süreçte başka durumlarda olabilir. Lohusalık sürecinde kadınlara da görülen değişimler ve sorunlar genel olarak şu şekilde yer alır.
Lohusa sürecinde kadınlar regl kanamasına benzer bir kanama görülür, bu kanama doğumdan sonra rahimin iç kısmında kalan parçaların dışarı çıkması olarak ifade edilir.
Yüksek ateş, çok terleme ya da sıcaklık hissi bu dönemde yaygın görülen sorunlar arasında yer alır. Bu belirtiler menopoz sürecinde de yaşandığı için birbirleriyle karıştırılmaması gerekir.
Fiziksel olarak doğum sonrası lohusalık sürecinde bağırsak hareketlerinde yavaşlık meydana gelebilir ve bu durum sonrasında kabızlık sorunu ortaya çıkabilir. Kabızlık geçmediği takdirde anne de hemoroit problemi yaşanabilir.
Anne adaylarında bu dönemde ruhsal yönden bazı zaman ağlama hissi, bazı zamanlarda ise sinirlilik durumu gözlemlenebilir.
Sezaryen ile doğum yapan anne adayında karın bölgesinde yüksek oranda ağrı yaşanabilir.
Doğum sonrasında sık tuvalet ihtiyacı olabilir. Bu durum geçicidir zamanla kendiliğinden geçecektir.
Yaşanan doğum normal olarak gerçekleşti ise vajina bölgesinde doğumdan sonra birtakım ağrılar hissedilebilir. Özellikle bu bölge, doğumdan sonra kolay bir şekilde enfeksiyon kapmaya çok açık olduğundan temizlik konusunda çok fazla özen gösterilmesi gerekmektedir.
Doğum sonrası vajina bölgesinde bazı değişimler yaşanabilir. Vajina bölgesi doğumdan önce eski halini almamakla beraber bu bölgede bir takım küçültme yapılmaktadır.
Doğum sonrası vajina bölgesinde dış dudaklar hem biraz genişlemiş hem de şiş olarak görülebilir. Bu durum birkaç hafta içinde düzelebilir. Ama eğer bu bölgede yer alan kas ya da sinirler ağır bir şekilde hasar görmüş ise tekrardan iyileşme söz konusu değildir.
Doğum yaşandıktan sonra yumurtalıklarda da bir takım farklılıklar söz konusu olabilir. Bebek emzirmeyen annelerde yumurtalıklar normal durumuna daha hızlı bir şekilde dönerken bebek emziren annelerde ise bu süreç daha uzun zaman alabilir.
Lohusalık Döneminde Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Lohusalık dönemi her kadında farklı şekilde yaşanabilir. Fakat bu süreç yeni doğum gerçekleştirmiş her kadın için son derece dikkat etmesi gereken bir dönemdir. Bu süreçte anneler her çeşit hastalığa karşı açık duruma gelir. Bu nedenle doktorların tavsiyelerine kulak vermeleri anne adaylarının sağlıkları açısından çok önemlidir. Genel olarak lohusalık döneminde yeni doğum yapmış olan annenin dikkat etmesi gereken hususlar şu şekilde yer alır. Doğum sonrası bebeklerin anne sütü ile beslenmesi hem anne hem de bebeklerini bebeklerin sağlıkları açısından son derece önemlidir.
Bu dönem de anneler alkol, sigara, tütün gibi zarar verici maddelerden uzak kalması gerekir. Kafein içerikli olan içecekleri tüketirken fazla oranda tüketmek çok zararlıdır. Kafeinin fazla alımı uykusuzluk sorunu yapar. Bu sebeple anneler tüketecekleri içeceklerin içerisinde kafein olan içecekleri içmemeleri gerekir. Yeni doğum yapmış olan bayanın yanında tütün kullanımının olmaması da önemlidir. Yeni doğum yapan kadın tütün kullanmıyor ise yanında içilmesi hem bebeğe hem de anneye zararı verebilir. Lohusalık sürecinde olan kadının gıda alımına, iki kat daha dikkat etmesi gerekir. Çünkü bazı yiyecekler midede hazımsızlığa sebep olduğu için sindirim sorununa yolu açabilmektedir. Bu durum anne sütüne geçer ve bu nedenle de bebekte de aynı sorun yaşanır. Genellikle bebeklerde hazımsızlıktan dolayı gaz sorunu ortaya çıkar.
Doğum Sonrası Lohusalık Kanaması ne Kadar Devam Eder?
Lohusalık döneminde yeni doğum yapmış olan kadınlarda regl kanaması gibi kanama yaşanır. Yaşanan bu kanama doğum sonrasında rahim içinde kalan parçalardan kaynaklıdır. Kanamanın rengi ilk başlarda çoğunlukla kırmızı renkli olmakla beraber zaman geçtikçe renk tonunda değişiklik gözlemlenir. En sonunda beyazımsı renge döner ve lohusalık kanaması yavaş yavaş bitmeye başlar. Süre olarak farklılık gösterebilir. Genellikle 3 ila 10 gün devam eder. Fakat bu sürecin sonunda doğrudan kanama kesilmez, kanama durumu azalarak devam eder. Ortalama olarak bir aya kadar ya da 40 güne kadar devam ettiği görülebilir.
Lohusa Döneminde Yaşanan Değişimler Nelerdir?
Hamilelik sürecinde rahim, bebek harici plasenta, sıvılar ve benzeri dahil yaklaşık bin gram ağırlığında bir ağırlığa sahip olur. Fakat doğum sonrası 6 hafta içinde, rahim elli ile 500 gram ağırlığına kadar küçülür. Doğumun gerçekleşmesinin sonrasında rahim bölgesinden en üst kısmı annenin göbek hizasında hissedilmektedir. Tüm bunlarla beraber doğum sonrasının da ilk iki haftalık süreçte ağırlığında ciddiye azalmalar hissedilmeye başlanır. Pek çok lohusa da rahim bölgesi karnın iç bölgesine döndüğü için bu belirginlik ciddi seviyelerde düşer. Doğumdan bir ila 2 haftalık süreç içinde rahim boyutta hamilelikten önceki boyuta göre büyük olabilmektedir. Fakat bir süre geçtikten sonra rahim gebelikten önceki halini almaya başlar. Doğumdan sonraki ilk 15 gün endometrin adı verilen bölgede rahim kanaması kontrol altına alınır ve sonrası düz karın hücreleri kasılmaya başlar. Doğum süreci tamamlandıktan sonra rahim kasılmaları başlayacağı için ciddi oranda kanala devam eder. Bu kahramanın ilk süreçte vajinal akıntılar ile beraber olduğu bilinir. İyileşme ve yenilenme sürecinde akıntının miktarı giderek azalır. Lohusaların yaklaşık yüzde on beşinde vücudun fizyolojik yapısına bağlı olarak kanamanın miktarının azalması 6 haftaya kadar uzayabilmektedir.
Lohusalık Dönemi Nasıl Atlatılır?
Bebeğin büyümesiyle rahimde büyümeye başlar. Doğum sonrasında yani lohusalık sürecinde ise rahim giderek küçülür. Bu süreçte vajinal akıntılar kanama gözlemlenir. Akıntının devamlılığı ve yoğunluğuna bağlı olarak doktorunuzla görüşebilirsiniz. Lohusalık dönemini rahat atlatmak için öncelikle hormon değişikliklere dikkat etmeniz gerekir. Doğum sonrası farklı hormonların seviyesi artabilir.
Bu dönemde bebeğin devamlı uyanması ve benzeri durumlardan kaynaklı anne uykusuzluk çekebilir. Uykusuz kalma, duygusal değişiklikler fiziksel değişim bir anda olması yeni anne adayını bitkin düşürebilir. Lohusalık döneminde annenin yeteri kadar dinlenmesi gerekir. Bu süreçte doktor muayenelerine düzenli bir şekilde gitmek gerekir. Beslenme düzenine ve egzersizlere dikkat etmek, ayrıca eşinin de desteğinin olması çok önemlidir.
Lohusalık Döneminde Yaşanan Ağrılara Neler İyi Gelir?
Lohusalık sürecinde annede farkı ağrılar gözlemlenebilir ve bu oldukça normaldir. Yaşanan ağrıların şiddeti giderek artıyorsa doktorunuz ile görüşme yapabilirsiniz. Oluşan ağrılar karşısında yapabileceğiniz bazı önlemler vardır. Bu dönemde yapılabilecek en önemli davranış ise yeteri kadar dinlenebilmektir. Özellikle hamilelik döneminde yorgun düşen vücudunuzun iyileşmesi için dinlenmek en iyi davranıştır.
Mümkün olduğunca uyku düzenine özen gösterilmesi gerekir. Ağrı olan bölgeye masaj uygulanabilir ya da sıcak su torbası ile beraber havlu konulabilir. Sıcaklığın cilde zarar vermeyecek bir düzeyde olmasına da dikkat etmek gerekir. Hafif egzersizler kaslarınıza iyi gelecektir. Yapacağınız egzersizleri doktora danışarak yapmalısınız. Özellikle sezaryen ile doğum yapan anneler bu konuda daha dikkatli olmalıdır. Ayrıca sırt ağrıları bu dönemde oldukça fazla görülür. Bu nedeni yine yeteri kadar dinlenememe ve emzirmeden kaynaklı olabilir. Bu noktada emzirirken ya da uyurken destek almak ağrılarınızı aza indirebilir.