Çocukluk Çağında Oyun Oynamanın Önemi
Çocuklar, gelişmeye başladıkları ilk 6 aydan sonra sürekli hayal gücü kurmaya, oyunlar yaratmaya ve bir şekilde kendilerini eğlendirmeye çalışır. Öyle ki, gerçek hayatlarında da oyun yoluyla insanlarla iletişim kurarlar. Oyun, çocukların dünyasında vazgeçilmez bir parçadır. Yemek gibi, su gibi önemli bir ihtiyaçtır. Çocukluk çağında oyunun önemi bu yüzden çok önemlidir. Çünkü oyun oynama çocukları bedensel ve sosyal açıdan geliştirir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda, oyun oynamanın çocuklardaki sinir hücrelerinin gelişmesine etkisi vardır. Aynı şekilde oyun oynamak, sinir ve üzüntü gibi kaygıları da ortadan gidermektedir. Bununla beraber çocuklar oynadıkları oyunlarla yeni duygu ve düşünceler de kazanır. Peki, oyun çocuklara ne kazandırır?
- Yaratıcılık
- Sorumluluk kazanmayı
- İşbirliği kurmayı
- Kendi öz becerilerini tanımayı
- Organize olmayı
- Dikkatini toplamayı
- Duygularını yaşamayı
- Problem çözmeyi
- Kendini ifade etmeyi
- Topluluk kurallarını
Görüldüğü üzere, oyunun çocuklar üzerinde pek çok etkisi vardır.
Çocukluk Çağında Oyun Oynamak Çocukları Hayata Hazırlar
Bazı üniversitelerin yapmış olduğu araştırmalara göre oyun oynamak, çocukları geleceğe hazırlar. Bununla beraber aşağıdakiler de oyun oynamanın çocuklara kazandırdığı unsurlardır;
- Oyun, kurallar barındırır. Kurallara uymak şarttır ve çocuk bunun bilincinde olarak sorumluluk sahibi olur. Başkalarının haklarına saygı göstermeyi de öğrenirler.
- Pek çok oyun bittikten sonra tekrardan oynanır. Çocuklar aynı oyunu defalarca kez sıkılmadan oynayabilir. Böylece çocuklar hayatlarında yeni bir olaya daha hevesli başlayabilir.
- Çocuklar oyun oynarken yeni mekanlar keşfetmeyi öğrenir. Edindikleri mekanlarda yaratıcı fikirler de üretirler.
- Çocuklar oyun oynarken rekabet ederek çaba göstermeyi öğrenir. Başaran çocuk kazanmayı kaybeden çocuk da üzülmeyi öğrenir. Böylece duygularını da keşfederler.
- Her oyunda bir ritim söz konusudur. Hızlanarak devam eder. Bazı oyunlarda bölüm atlanır ve her bölüm atladıkça çocuk heyecanlanır. Bu da çocukların beden ve zihni arasında uyum sağlar.
Ebeveynler Çocukların Oyununu Nasıl Destekler?
Çocukların oyunları ebeveyn tarafından desteklenmeli! Çünkü, çocuk bu şekilde kendini daha güvende ve doğru yolda hisseder. Ebeveynlerin çocukları oyun konusunda desteklemesi, çocuk ve aile arasındaki bağı da güçlendirir.
Öncelikle çocuğa güvenli oyun alanı sunarak işe başlayabilirsiniz. Özellikle ev ortamında küçük çocuklarınıza kirlenmekten ve düşmekten korkmayacakları bir oyun alanı yaratabilirsiniz. Bunun için oyun halısı ya da oyun matlarından faydalanabilirsiniz.
Çocuklar bazen yalnız oynamak isteyebilirler. Bu durumlarda çocuğunuzum kararına saygı göstererek siz de kendi işlerinizi yapabilirsiniz. Böylece herkesin bir görevinin olduğunu ve bazen yalnızlığın iyi geldiğini de idrak edebilir.
Bir anne ya da baba olarak evin birden fazla yerine çocuğunuz için güvenli oyun sahaları üretebilirsiniz. Böylece “gel burada oyna” demek gibi bir şansınız da olur. Salonda ya da kendi odalarında oyunun tadını çıkarabilecekleri alanların olması her zaman avantajdır.
Evde oyun oynamak için illa ki oyuncaklara gerek yoktur. Evde her materyal birer oyuncağa dönüştürülebilir. Örneğin kağıttan top yapabilir, yumurta kolisinden sürpriz kutusu üretebilir ya da legolardan araba yapabilirsiniz. Bu tür etkinlikler çocuk için bir oyuncaktan daha değerlidir. El emeği ile üretildiği için çocuk da bu yapma oyuncağa kıyamaz.
Çocuk, oyun üretirken onun için her şey bir oyun parçası olabilir. Kaşık, tabak, bardak, halı, kumanda ve daha pek çok şeyle oyun üretebilir. Bu durumlarda eşyalarınıza zarar gelme korkusu ile bir anda çocuğa sert tepkiler göstermek yerine onun sağlığına tehdit yaratan objeleri göremeyeceği yerlere saklayabilirsiniz. Unutmayın ki oyun da olsa öncelik her zaman miniklerin can güvenliğidir.
Çocuklar Gürültülü Oyun Oynarken Ne Yapmalı?
Çocuklar gürültülü oyun oynuyor diyorsanız bu çok normal bir durumdur. Çünkü bazı zamanlar çocuklar çok ses çıkarabilir ve çok hareketli davranışlar sergileyebilir. Özellikle çocuk günün büyük bölümünü evde geçiriyorsa muhtemelen dağınıklık ve gürültü olacaktır. Sizin ve komşularınızın rahatsız olmayacağı düzeyde gürültüye müsaade etmek olağandır. Çocuk söylenenleri anlayabilecek yaştaysa oyun oynama saatlerini birlikte belirleyebilirsiniz. Örneğin akşam 6da gürültüye son verebilir, günün öğlen saatlerinde bu tarz oyunlara izin verebilirsiniz.
Çocuk Gelişimine Katkı Sağlayan Sokak Oyunları
Hepimiz, çocukluk yıllarımızda sokaklarda büyümüşüzdür. Hala efsane niteliğinde anlatılan sokak oyunları günümüz çocuklarında maalesef ki tam anlamıyla yaşanamıyor. Çocukların dışarıda vakit geçirmesi sağlık ve kişisel gelişim açısından oldukça önemlidir. Eğer bulunduğunuz konum çocuğunuzu dışarıya çıkarabilmek için uygunsa, çocuğunuzu dışarı çıkması için teşvik edebilirsiniz.
Çocuğunuz dışarıda vakit geçirirken yaşıtlarından çok ayrı kalmaması, evden çok uzaklaşmaması ve yaşına uygun oyunlar kurması paha biçilemez değerlerdir. Eğer çocuk parka gitmek istiyorsa, evin etrafından uzaklaşması gerekiyorsa sizlere mutlaka haber vermelidir. Tedbiri elden bırakmamak için çocuğunuza akıllı saat de takabilirsiniz. Çocuğunuza kaçta eve dönmesi gerektiğini, yabancılarla konuşmaması gerektiğini anlatırsanız çok büyük sorunlar yaşamazsınız.