Çocuklarda Yüzmenin Faydaları ve Güvenli Yüzme İpuçları

Çocuklarda Yüzmenin Faydaları ve Güvenli Yüzme İpuçları

Çocuklarda yüzme

Yüzmenin insan vücuduna birçok fonksiyonel olarak faydası vardır. Zihinsel ve bedensel özel yapı kazanımlarının gelişimleri devamı için oldukça süper ötesi bir spor dalı olmayı amaç edinmiştir. Suyla temas gerçekleşirse vücudu ve zihni dinlendirme özelliği barındırır. Vücut daha dinç olur. Yüzme eğitimi çocuklarda küçük yaş dan verilebilmeleri öğrenebilmeleri açısından ve alışkanlık kazandırır. Büyümeye oldukça katkısı bulunmasının yanında çocuklarda yüzme oldukça fantastik ve geliştirici bir aktivitedir.

Hatta bakılırsa çocuklarda yüzme olayı anne karında başlamaktadır. Anne karnında büyüme kesesinin içinde bulunan suda yaşamaktadır. Aynı şekilde günlük hayatta suda doğum çok guncel bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Suyun rahatlatıcı sakinliği etkisi doğum sancılarını rahatlatmaya yöneliktir ve suya doğan bebekler rahat bir doğum anı yaşamaktadır. Bu da  çocuklar ve bebekler için suyun ne kadar kıymetli bir hadise olduğunu gösterir.

Çocuk Havuzlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüzerken sağlıklı, zevkli ve konforlu bir ortamın oluşması çocukların yüzme faaliyetlerinin kalitesini artıracaktır. Havuz kullanım anında dikkat edilmesi gereken hususlar hassasiyet gösterilirse faaliyetten  maksimum verim alınacaktır. Çocuk yüzme havuzlarında dikkat edilmesi gerekenler;

  • Çocuk havuzlarında en önemli nokta temizlik kurallarına uymaktır. Hatta ve hatta halktaki bireylere açık yüzme havuzlarında temizlik koşulları kurallarına uygun hareket etmesi konusunda sağlık boyutundan büyük önem arz etmeye devam eder. Havuzu kullanmadan önce duşa girilerek bireyin kendi temizliği yapılması gereklidir, ayaklar dezenfekte edilmesi şarttır. Bebeklerin havuza girdirilmeden önce su geçirmeyen havuz bezleri katiyen olmalıdır. Çocuklar suya idrar yapmamaları konusunda uyarılmalıdır. Suyun temiz olmaması pek çok iç hastalıkları beraberinde getirecektir.
  • Uyarıların aralarındakilerden birisi de yüzme bilen bir yetişkin birey ve cankurtaran gözleminde havuza girilmelidir. Yüzme eğitimi konusunda çocuklar havuza girerken her hareketleri gözlemlenmelidir. Yaşanmaması gereken bir durum anında müdahale edebilecek eğitici kişilerin gözetimleri daima olmalıdır.
  • Havuz uzunluğu ve suyun derinliği çocukların boyuna uyarlanmış olarak seçilmelidir. Çok derin uzunluğa sahip ve büyük havuzlar boyutunda çocuklar için uygun olmayabilir. Bireye suyu kazandırma eğitimlerde daha az derin uzunlukta olan çocuk havuzları tercih edilmelidir

Çocuklarda Yüzme Eğitimi Nasıl Olmalıdır? 

Çocuklarda yüzme eğitimi 3-6 ay yaşları itibaren başlanabilir. Bu ay zamanlarında çocukların büyüme dönemleri olduğu için ciltlerinin suyla temasları onların gelişimlerini olumlu bir şekilde tepki gösterir. Yüzme eğitiminde nasıl başladığı çok önemlidir. Bebeklerin kalabalık insan topluluklarından rahatsız olmamaları yönden özel eğitim alam hocalar eşliğinde küçük bebek havuzlarında başlangıç yapmaları daha iyidir.

Bebeklerde yüzme eğitimleri esnasında aile bireyleri anne, baba ve de özel eğitimleri mevcut olan hocalar ile yüzmeye başlamalıdır. İlk pozisyon kısımları sırt üstüdür sırt üstü suda durma anları onların kendilerini güvende hissiyatı sağlar. Güven oluştuktan hemen sonra eğitmen ile yalnız çalışmalara devam etmeleri sağlanır. Bebek ve çocukların suya alışmaları yönde, güvenle hareket kabiliyetini edebilmeleri ve yüzmeyi sevmeleri için ilk başlarda zaman tanınmalıdır.

Bebekler ile yapılan yüzme eğitimleri zaman boyunca havuz bezi kullanabilmek çok ama çok önemlidir hem temiz ve sağlık konusu açısından çokça önem taşımakta devam eder. Havuzun en sağlıklı bir şekilde zaman geçirilmesi  için önem taşır . Suyun temiz olması, bebeklerin herhangi bir mikroba maruz kalmaması için temizlik kurallarına uyulması gerekir.

Yüzme eğitimleri çocuğun güven duygusunu kazanmak için çeşitli oyunlarla desteklenir. Bu sayede çocukla daha iyi bir iletişim sağlanmış olur. Su içinde kollarını ve bacaklarını yani uzuvlarını nasıl kullanması gerektiği gösterilir. 


Çocuklarda Yüzmenin Faydaları

Çocuğun zihinsel ve bedensel yönden gelişim sürecinin tamamlanması için yüzme kursları çok kıymeti bilinesi bir faaliyet olmaya adaydır. Küçük yaştan başlanmakta amaç edinilmesi gereklidir yüzme eğitimleri, havuz ve denizlerde geçirilen zaman boyunca çocukların hayat boyu zihinsel ve bedensel ruhsal mental olarak gelişimlerine olumlu yönde fayda sağlar.

  • Seretonin hormonu salgılanmasını sağlar ve hızlandırır bu da mutluluk vermeye geçer 
  • Motor ve ruhsal becerilerini geliştirmeyi amaçlar
  • Kalp kaslarını hipertrfisini sağlayarak küçük yaşta kalp krizi riskini engeller
  • Kas ve kemik yapısını geliştirmek amaçlı bu sporda yaşıt olarak akranlarından daha dinç ve daha kondusyonlu hareket etmesini sağlar.
  • Yüzme sporu kas ve iskelet sisteminin büyümesinde fayda sağlarken aynı zamanda çocuklar için fantastik bir faaliyet haline gelir.
  • Boy ve kilo endeksinin dengesini sağlamış olaraktan beden olarak yüzme sporunu her mevsim koşullarında rağmen gerekli olarak  açık ve kapalı havuzlarda rahatlıkla keyfini çıkartabilirler.
  • Yüzme öğrenenmiş olan bu özel çocuklar yaz mevsimi aylarında denizin keyifli tadını rahatlıkla çıkartmakta haklılardır.
  • Yüzme dersleri çocuklara farklı duyu organları sistemlerini aynı anda kullanmalarının geliştirmesini sağlar 

Bebeklerde Yüzmenin Faydaları

Bebekler anne karnında gelişimleri esnasında suda oldukları için suyu eğilimleri vardır. Altıncı aydan itibaren bebeklerde yüzme sporlarına başlanabilir. Bebekler suyu sevdiği için yapılan bu faaliyetler hele bir de aile üyelerin ile olursa onlar için daha da unutulmaz bir hal alır. Bebeklerde yüzme de özellikleri bir hayli oldukça fazladır. Bu faydalardan bazıları burada belirtilmiştir:

  • Suyla temas edilince bebeklerin sancı rahatsızlığı ve gaz problemlerinin önlenmesine fayda sağlar.
  • Yüzme bebeklerde denge becerilerinde geliştirmeye yöneliktir
  • Kas hipertrfisinin  gelişimlerini artırır

Çocuklarda Yüzme Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler


Yüzmenin çocukların bedenlerinde etkileri oldukça fazladır. Düzenli zamanlarda  yüzme pek çok özelliği ile beraberinde getirir. Ama her faaliyet ve spor branşında olduğu gibi yüzme faaliyetlerinde de dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar  vardır. Bunlar;


  • Yemeklerden hemen sonraki ilk 30 dakikada boyunca suya girilmesi öneri değildir Sindirimin başlaması üzere  vücuda izin kesinlikle verilmedir. Yüksek derecede bizzat çaba gereksinimi gerektiren yüzme gibi sporların beslenmekten en az 30 dakika zaman hemen sonra yapılması önerilerin arasındadır.
  • Çok açken de vücudun yüzülmesi hiç önerilmez. Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi gereksinimini karşılaması için gerekli besinlerin vücutta olması gerekli olduğu savunulur.
  • Deniz ve açık havuzlara atmadan biraz zaman önce mutlaka güneş koruyucuların sürülmesi ve düzenli aralıklarda yenilenerek günlük hayatta devam edilmesi gereklidir.
  • Böylelikle halk bireylerine açık havuzlarda, havuz kullanılmadan hemen kesinlikle önce duş alınmalı ve özel hijyenik malzemeler ile ayaklar dezenfekte edilmelidir.
  • Havuz kullanımından hemen sonra da duş alınmalı ve katiyen vücut temizlenmelidir.
  • Yüzme sonrasındaki zamanlarda ise bol su içilerek vücudun su gereksinimini giderilmelidir.

Bütün bu önerilen özellikle dışında havuzda ya da denizde yorgun olma durumu, kasılma ve halsizlik gibi durumlar yaşanma ihtimalleri olursa yakınınızdaki bireylerden yardım istemekten kaçınmayın. Su içerisinde yalnız oluyorsanız eğer kendinizi zorlamadan en pratik şekilde sudan çıkmanız halinde ardından dinlenmeniz önerilmektedir.


Yüzme Etkinliklerinde Kullanılması Gerekilen Çocuk Ürünleri Hangileridir?

Havuzda veya plajda yüzme eylemi gerçekleştirilirken herkesin edinmesi gereken çeşitli ihtiyaç dahilinde ürünler elbet vardır. Bu ürünler temiz ve destek konuları itibari ile önem arz etmektedir. Yetişkinlere haricinde daha hassas bir bedene sahip olan yaşça küçük çocuk ve bebek olarak bu ekipmanların kullanımı hassasiyet olarak dikkat gereken özelliklerdir. Yüzme etkinliklerine başlarken satın alınması gereken ürünlerin ilk başında havuz kıyafetleri yer almaktadır. Bu tarz aletler suyla temas edildiğinde ağırlaşma olmayan ve suya dayanıklı kumaşlardan üretilmiş olan bu kıyafetler olmalıdır Mayo, deniz şortu, bikini gibi destek veren havuz ve deniz için özel olarak tasarlanmış olan bu kıyafetler tercih edilerek günlük hayata devam edilmelidir.  Yüzme havuzları ve denizlerde dikkat edilmesi şeklinde durum gerektiren ilk kurallardan biri güvenliktir. Bu tarz havuz ve deniz gibi yerlerde güvenlik konusu her şeyden önce gelmesi dahilindedir