Çocuklarda Mahremiyet ve Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı?

Çocuklarda Mahremiyet ve Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı?

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi ve Mahremiyet Eğitimi

Çocukların kişisel gelişim yönünden etkili bir role sahip olmaları için tuvalet eğitimi önemli bir role sahiptir. Tuvalet eğitimi için doğru bir zamanın belirlenmesi ve doğru şekilde eğitimin tamamlanması oldukça abi yüksek bir önem arz eder. Gelişim özellikleri her çocuk için farklı olduğu için tuvalet alışkanlığının kazandırılması için herhangi bir yaş sınırlaması olmamaktadır. Genel olarak bu eğitim süreci 1.5 ila 4 yaş arası olarak değişiklik göstermektedir.

 Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı

Bebeklerin ve çocukların öğrenme süreleri genellikle farklılık gösterir. Bu yüzden de bebek tuvalet eğitimi zamanı tüm bebek ve çocuklar için değişiklik göstermektedir. Tuvalet eğitimi için çocukların bu duruma psikolojik açıdan hazır olması bir hayli önemlidir. Çocukların hayal gücü fazlasıyla geniştir. Bu yüzden bazı çocuklar için tuvaletler korku alanı olarak düşünülebilir. İdrar torbasının gelişim düzeyi dikkate alınarak 18. Aydan itibaren artık bebek bezi bırakılması için çalışmalara başlanabilir. Bebek bezi bırakılacağı zaman lazımlık gibi tuvalet eğitimi kazandırmaya yardımcı ürünler tercih edilebilir. Ayni zamanda yükselen zeka cırt cırtlı tuvalet eğitimi kitabım gibi eğitici bir kitaptan yardım talep edilebilir. Böylelikle daha iyi bir yol izlenebilir. Bebeklerde tuvalet eğitimi daha çok 18 ay ila 4 yaş arasında öğrenilir. Bu zaman genellikle her çocuk için farklılık gösterebilir. Tuvalet eğitimi kız çocukları için 29. Ay olurken, erkek çocuklarından ise 31. Ay olabilmektedir. Bu dönemden sonra bebeklerin tuvalet alışkanlığını kazanabilmesi mümkündür. 

Bebekler Tuvalet Eğitimine Nasıl Hazırlanır?

Tuvalet eğitimi konusunda ilk önce annenin kendisini hazır hissetmesi önemlidir. Tüm gün boyunca hem çiş hem de kaka takibi için tuvalette endişelendirilmeden motive edilmesi gerekir. Bebeklerde tuvalet eğitimine hazırlanmak için su yollar izlenebilir;

  • Külot, çiş, lazımlık, kaka ve tuvalet gibi terimlerin algılanması besin bırakılmasında önemli bir role sahiptir. Bu nedenle tuvalet eğitimi için kullanılacak eşyaların çocuklara tanıtılması gerekir. Bunun yanı sıra yükselen zeka cırt cırtlı tuvalet eğitimi kitabım gibi resimli kitaplardan faydalanılabilir. 
  • Tuvalet eğitimi sırasında oyunlar oynanarak bu eğitimin verilmesi sağlanabilir. Çocuğun sevdiği bir oyuncak ile tuvalete gidilip oyunla beraber bir anlatım gerçekleştirilebilir. 
  • Çocuğu kıyafeti ile beraber lazımlığa oturtarak neler yapması ve nasıl yapması konusunda görsel yönden deneyim fırsatı sunulmalıdır.
  • Çocuk lazımlığa oturtulduktan sonra çişini ve kakasını buraya yapabileceği anlatılmalıdır. 

 Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuklarda tuvalet eğitimi konusu oldukça önemlidir. Bu konu için ebeveynler endişe duymaktadır. Çocukların bu konuyla ilgili ruhsal yönden rahat katılması gerekir. Bu dönemde ebeveynlerin sabırlı olması da oldukça önemlidir. Tuvalet eğitimi için su hususlara dikkat edilmesi gerekir.

  • Lazımlığın her zaman tuvalette olması gerekir. Bu durumda çocuk ve lazımlık arasında sabır bağ kurulabilir.
  • Çocuğun üzerine rahat edebileceği bir kıyafet giydirilmelidir.
  • Çocuğu takip ederek belirli bir sürede tuvalete götürülmesi gerekir. Bu arada çocuk lazımlıkta otururken ona cesaretleneceği sözlerin söylenmesi iyi olur. 
  • Bezi çıkarttıktan sonra takılmaması gerekir. Özellikle de gece uykusunda bezlenmemesi önerilir. 
  • Çocuk tuvaletini yaptıktan sonra tebrik edilmelidir. Bu davranış türü çocuğu daha fazla motive eder. 
  • Bu süreçte ebeveynin sabırlı olması çok önemlidir.
  • Kısa bir sürede başarı beklemek doğru olmaz. Genel olarak tuvalet alışkanlığının kazandırılması 3 ila 6 ay gibi bir süre aralığına sahiptir.

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nedir?

Çocuklarda mahremiyet eğitimi, çocukların olası bir cinsel istismar vakasına karşı daha bilinçli bir hale gelmesini sağlamak amacı ile ebeveynler için gerçekleştirilen bir online eğitim programıdır. Böyle bir eğitim süreci, çocuğun ve ebeveynin konu ile ilgili farkındalığını artırmayı hedefler. Tüm bunların yanı sıra bu tür bir eğitim cinsel istismar ve cinsel şiddet olaylarının önüne geçmesinde büyük bir role sahiptir. 

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimini Kim Vermeli?

Çocuğa mahremiyet eğitiminin, anne ve baba tarafından verilmesi daha doğrudur. Ebeveynler, bu konu ile ilgili çocuklarını bilgilendirirken çocuğun hem yaşını hem de gelişimini göz önünde bulundurarak uygun bir dil kullanmaya özen göstermektedir. Konu ne kadar anlaşılır bir şekilde aktarılır ise o kadar etkili olur. Çocuğun kendi bedenine karşı saygı duyması gerektiğini, sınırlarını belirlemesi gerektiğini ve istenmeyen bir duruma karşı ifade etmeyi öğretilmesi çok önemlidir. Mahremiyet eğitimi ile ilgili çocuğa eğitim verileceği zaman yükselen zeka cırt cırtlı şarkılı mahremiyet eğitimi kitabım hüso kitabından eğitim ile ilgili destek alınabilir. Böylece çocuk kitapta yer alan bilgiler ile daha iyi bir sekilde eğitilebilir.