Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırmanın 5 Etkili Yolu

Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırmanın 5 Etkili Yolu

Çocuklara Erken Yaşta Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Düşünebilen ve kendisini ifade edebilen bir çocuk yetiştirmek için çocukların kitap okuma alışkanlığını kazanabilmesi çok önemlidir. Günümüzde tablet, televizyon ve akıllı telefon gibi aletlerin popüler olduğu şu dönemde çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak hiçte zor değildir. Devamlı bir çaba, doğru bir ortam ve rol model olarak çocuklara hayatı boyunca sürecek bir okuma sevgisini kazandırmak mümkündür.

Çocuğunuza Erken Yaşta Kitap Okumaya Başlayın

Çocuklar daha okuma ve yazmayı öğrenmeden kitap okuyamasalar da, kitap sevgisini çok küçükken kazandırmak bir hayli önem arz eder. Okul öncesi dönem içerisinde çocuklar genellikle resimlere bakarak hikayeyi anlamaya çalışırlar. Bu yüzden de resimli ve duygusal kitaplar bu yaş grubu için oldukça faydalıdır. Özellikle yükselen zeka cırt cırtlı etkinlik kitapları çocukların gelişimine çok fazla fayda sağlar. Kitap içerisinde ne kadar görsel fazla ise o zaman hikaye kitabının anlamı da o kadar kolay olur. Uyku öncesi çocuğunuza bir kitap okumanız onun kitaba karşı ilgisini daha da artıracaktır.

Yaş Grubuna Göre Bir Kitap Tercih Edin

Küçük yaştaki çocuklar genellikle kolay bir şekilde tutacağı, kısa öyküleri, ilgi çekici resimleri ve duygusal materyalleri bulunan kitapları daha çok severler. Resimlerde gördüklerinin isimlerini öğrenmeyi ve sizin yeniden tekrar etmenizi isterler. Çocuk büyüdükçe artık soru sormaya başlar. Kitapta resimleri olan nesne ve varlıklar ile ilgili soru sormaya başlarlar. Böyle bir durumda resimler üzerinde daha ayrıntılı bir şekilde açıklama yaparak çocuğun ilgisini canlı tutmanız mümkündür. 

Kitapla İlgili Sorular Sormayı İhmal Etmeyin

Çocuklara en sevdiği hikayeler ve karakterlerle ilgili sorular sormayı ihmal etmeyin. Kitapta yer alan resimleri çocuğunuza gösterin ki böylece hayalleriyle hikaye arasında bir bağlantı kurmaya başlasın. Kitabı okurken çocuğunuza hikayede neler olabileceği ile ilgili sorular sormanız daha iyi olur. Bu durum çocuğun hikayenin sonuna kadar, kitaba odaklanmasını kolay hale getirir. Çocuğun yorumuna ve hayallerine ilgi gösterin. Anlama düzeyini ölçebilmek için çocuğunuza basitçe sorular sorabilirsiniz. 

Çocuğunuza Kitap Alışverişi Yapın

Birçok şehirde kitap zinciri bulunmaktadır. Aynı zamanda içerisinde kafe olan ve çocuklar için özel aktiviteler yapan kitap zincirleri de yaygınlaşmaya başlamış haldedir. Böyle yerlere giderek çocuğunuzun keyifli vakit geçirmesini ve istediği kitapları tercih etmesini sağlayabilirsiniz. Genellikle çocuklar kendi seçmiş olduğu kitapları okumayı ya da dinlemeyi daha çok severler ve daha yatkın olurlar.

Evde Bir Kitap Köşeniz Olsun

Evde çocukların rahat bir şekilde erişebileceği sessiz ve konforlu bir kitap köşesi oluşturmanız çok iyi fikirdir. Bu durumda çocuklar istedikleri her an kitap alıp okuyabilirler. Bu kitap köşesinde, çocukların ilgisini çekecek kitaplar ve çocuk dergileri bulundurmanız onların işini daha kolay bir hale getirir. Bir çocuğa kitap okuma alışkanlığını kazandırmak oldukça sabır isteyen bir süreçtir. Bu alışkanlığı erken yaşta kazanan her çocuğun hem özgüveni artar hem de edindikleri bilgi birikimi sayesinde kültürlü bir birey olmalarına katkı sağlar. Okumayı eğlenceli bir aktivite haline getirerek, onları okumaya teşvik etmeniz çok iyi olur. Çocuğunuzun ilgisi dağılsa bile, siz okumaya devam ettiğiniz sürece, bir zaman sonra yanınıza gelir.

Kitap Okuma Alışkanlığının Önemi

Kitap okumak çocuğun hem bilişsel, hem psikolojik, hem de sosyal becerilerine önemli derecede bir katkı sağlar. Kitaplarla erken dönem içerisinde tanışmanın en önemli faydalarından birisi de dil gelişimine destek olmasıdır. Çocuklar, genellikle dinleyerek ve sesleri taklit etmeye çalışarak alıştırmalar yapmaya başlar ve bu da konuşmalarını geliştirme yönünden iyi olur. Bunun için yükselen zekâ cırt cırtlı kitaplar çocukların gelişimi için çok önemlidir. Çocukların ay ve yaş grubuna göre bir kitap tercihi yaparak  çocukların gelişimine destek olunabilir.

Çocuğunuza kitap okumak onun yeni bir dünya ile tanışmasını sağlar. Hayal gücünün gelişmesine ve belleğinin gelişimine önemli derece de bir katkıda bulunur. Odaklanmasına daha çok yardım eder. Kitabın bilgilendirici nitelikte olması çok önemlidir. Çocuk bu sayede daha fazla bilgi sahibi olabilecektir. Çocuğa ebeveyn tarafından kitap okunduğu zaman çocuk ile ebeveyn arasındaki ilişki kuvvetlenir. Beraber vakit geçirmek çocuğun mutlu olmasını sağlar. Okunan hikaye ve masallar sayesinde çocuğunuzun doğaya, insanlara ve hayvanlara karşı sevgi kazanması mümkündür.