Okul Öncesi Çocuklar Neden Okula Gitmek İstemez?
Okul öncesi çocukların okula gitmek istememesi pek çok farklı nedenden kaynaklı olabilir. Okula gitmek, pek çok çocuk için eğlenceli bir aktiviteyken bazı çocuklar için de tam anlamıyla işkence olabilir. Okula gitmekte isteksizlik, pek çok ailede görülen bir durumdur ve oldukça normaldir. O yüzden ebeveynlerin bu konuda telaş yapmaması ve sakin kalması gerekir. Özellikle ilk defa okula başlayacak olan çocuklarda sık görülen bir durumdur. Kreş, anaokulu gibi derecelerdeki çocuklarda aileden ayrılma korkusu baskın gelirken, utangaçlık ve heyecan da bu korkuya eşlik eder. İçeriğimizin devamında çocukların okula gitmek istememe belirtilerini, ailelerin bu durumda ne yapması gerektiği gibi konuları okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Çocuklarda Okula Gitmek İstememe Belirtileri
Çocuklarda okula gitmek istememe belirtileri ebeveynler için önemli bir husustur. Dikkat edilmesi gereken asıl konu okula gitmek istememe belirtilerinin ne kadar uzun sürdüğüdür. Aynı zamanda çocuğun ne türden tepkiler verdiği de önemli bir detaydır. Çocuğun okula gitmeyi reddetme, sürekli devamsızlık yapma hatta okula gitmemek için fizyolojik bahanelerin arkasına sığınma (mide bulantısı, karın ağrısı, hastalık vb.) olduğu durumlarda artık ‘okula gitmek istememe’ değil, ‘okul fobisi’ yaşıyor demektir.
Okula gitmek istememe belirtilerinin anne baba ya da öğretmenler tarafından erken teşhis edilmesi, çocuğun isteksizliğinin fobiye dönüşmemesi için çok önemlidir. Aile ve öğretmenlerin okula gitme konusunda isteksiz olan çocuğa psiko-sosyal destek vermesi gereklidir. Ancak şunu da unutmamak gerekir, çocuğun okula gitmek istememesinde pek çok korku ve kaygı bulunabilir. Okul korkusu ilk kez okul ortamına girecek çocuklarda bulunabileceği gibi, kardeş doğumu, anne babanın boşanmış olması ya da bunlara benzer travmalar da çocukların okula gitmek istememesinde büyük etken olabilir. İçeriğimizin devamında çocukların neden okula gitmek istemediğini alt başlıklar halinde inceleyebilirsiniz.
Anne Çocuk Bağı Kuvvetli Olabilir
Annenin çocuğuna karşı aşırı bağlı olması çocuğun okula gitmek istememesini tetikleyebilir. Çocuğun geç saatlere kadar ayakta kalması, okul dolayısıyla erken yatıp kalkacağı için onu okuldan soğutabilir. Öğretmenin diğer çocuklara karşı da ilgi ve sevgisi olacağından ötürü, çocuk kıskançlık sergileyebilir. Diğer nedenler de şu şekildedir,
- Performans kaygısı yaşayan çocuklar okula gitmek istemez.
- Ev ortamının dağınık ve çocuğun evde patron olduğu durumlarda çocuklar okulda bu otoriteyi sağlayamayacağı için okula gitmek istemez.
Yani, çocuğunuz okula gitmek istemediğinde ön yargı ile ona yaklaşmak yerine, altında yatan nedeni araştırmanız daha doğru olacaktır. Bu durumlarda öğretmen ve anne babaların yapması gereken şey öncelikle çocuğu anlamak ve kendi davranışlarını da gözden geçirmektir. Fiziki bir sıkıntısı olmayan çocuklarda ailenin ve öğretmenin el birliği ile çocuğa okulu sevdirmesi gerekir.
Anne Babalar Ne Yapmalı?
Eğer çocuğunuz okula gitmeyip evde kalmak istiyorsa, kesinlikle çocuğunuza evdeki ortamı daha cazip hale getirmeyin. Örneğin ailece televizyon izlemek, sinemaya gitmek ya da pikniğe gitmek bu davranışı ödüllendiriyormuş, kutlama yapılıyormuş gibi algılanır. Bunun yerine, baba her zamanki gibi işe gitmeli, anne evdeki işlerini yapmaya devam etmeli ve çocuğa da rahat rahat keyif süreceği bir ortam yaratmak yerine sorumluluklar vererek ‘evde de sorumlulukların var’ imajını yaratmak gerekir. Hatta eğer yapabiliyorsanız, okul ortamı yaratarak yarım saat ders 10 dakika dinlenme gibi öğretim alanı yaratabilirsiniz. Böylece çocuk evde de rahat edemeyeceğini anlayarak okula gitmeye ikna olabilir.
Okula gitmekte isteksizlik ileri boyuta dönüşmeden, çocuğunuzla konuşun ve olumlu-olumsuz okulla ilgili tüm düşüncelerini size söylemesine müsaade edin. Çocukların bir şeylere tepki göstermesi birer yardım çağrısıdır ve aileler bu yardım çağrısını duymazlarsa aralarında büyük kopukluklar oluşabilir. Bu nedenle ebeveynler bol bol çocukları ile konuşarak onları doğru yola yönlendirmelidir.
Yargılayıcı ve Küçümseyici Olmayın
Ebeveynlerin yaptığı en büyük hata, çocuklarının okula gitmek istememesi konusunda yargılayıcı ve alaycı bir tavra sahip olmalarıdır. Durumdan sıkılarak çocuğunuzu okula göndermekten hemen vazgeçmeyin. ‘’Tamam oğlum / kızım gitmek istemiyorsan bugün evde kal’ gibi onaylamalar çocuğun yaptığının doğru bir şey olduğunu gösterecektir. Bunun yerine, ‘’ben de senin yaşındayken okula gidiyordum, şunları bunları yapıyordum, senin yaşıtların okula gidiyor, sen de gitmek zorundasın, hem ben senin okulda neler yaptığını çok merak ediyorum’’ gibi teşvik edici cümleler kullanabilirsiniz. Çocuk eve geldiği zaman da okulla ilgili konuşmak istemiyorsa, başka konulardan sohbetler açarak onu neşelendirebilirsiniz. Bu konuda da anne babalar gibi evde yaşayan başka büyükler varsa, onlar da tutarlı davranmalıdır.
Okulla İlgili Olumsuz Konuşmalar Yapmayın
Çocuk okulla ilgili olumsuz bir şey söylediğinde hemen onu onaylayıp okula göndermemek, bu olayın devamını getirecektir. Aile içinde yaşanan sorunların da çocuğun yanında fazla dile getirilmemesi gerekir. Ayrıca okul ya da öğretmenle ilgili olumsuz görüşleriniz varsa da bunları kesinlikle çocuğun yanında konuşmamanız gerekir. Çünkü bu konuşmalar, çocuğun okula gitmemek istediğini pekiştirecek ve onu haklı gördüğünüzü düşündürecektir.