Bebeklerin Güneşten Korunması: Sağlıklı Güneşlenme İpuçları

Bebeklerin Güneşten Korunması: Sağlıklı Güneşlenme İpuçları

Güneşin Bebekler Üzerindeki Zararlı Etkileri

Güneş ışığı bebekler için çok faydalı olsa da, güneşin bebekler üzerindeki zararlı etkileri de bir hayli fazladır. Çünkü bebekler, güneş ışınına karşın bir hayli hassastır. Bu nedenle bebeklerin cildini güneş ışınından koruyarak daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde güneşten faydalanmalarını sağlamak mümkündür. Ülkemizde artan sıcaklıklar ve güneşin kavurucu etkisi, ebeveynlerin çocuklarına daha fazla dikkat etmelerini gerektirir. 

Güvenli Güneşlenme Nasıl Olur?

Güneşlenmek pek çok kişi için keyif vericidir. Plajda ya da piknikte güneşin altında vakit geçirmek kimi zaman çok eğlenceli olsa da, söz konusu bebekler olunca daha tedbirli olmak gerekir. Güneşten kaynaklı ciltte kararma görülmesi, güneşin cilde hasar verdiğinin bir göstergesidir. Bebek ve çocuklar için güneş ışınları çok daha büyük bir risktir. Çocuklar ne kadar erken yaşta güneşe maruz kalırsa, ciltlerinde de o denli geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelir. Bu nedenle çocukların güvenli bir şekilde güneşlenmesini sağlamak gerekir. Siz de bebeğinizin güvenli güneşlenmesini istiyorsanız Babyton bebek ve çocuk güneş kremi ürünlerini kullanabilirsiniz. 

Güneş Işınları Neden Bebeklere Zararlıdır?

Güneş iki farklı tipte UV ışını yayar. Bunların ortalama %95’i olan UVA ışınları cildin en derin noktalarına temas ederek kişilerde erken yaşlanmaya sebep olur. Geriye kalan %5’lik UVB ışınları da cildin dış tabakasını etkileyerek yanıklara neden olur. UV ışınına bağlı olan cilt hasarı, cilt kanserine sebebiyet verir. Önceleri cilt kanseri çok ileri yaşlarda görülüyordu fakat günümüzde çok erken yaşlarda da görülebilir. Güneş ışınlarının bebeklere zararı da hem vücuda saldığı zararlı melanom salgısı hem de ciltlerinde oluşacak yanıklardan dolayıdır. Bunun için bebeklerinizi güneşe çıkarmadan önce muhakkak bebekler için güneş kremi kullanmanızda fayda vardır. 

Bebekler Güneş Işınından Nasıl Korunur?

Bebek ve çocuklarınızı güneş ışınından koruyabilmek adına Babyton bebek ve çocuk güneş kremi kullanmanın yanı sıra, dikkat etmeniz gereken bazı kriterler de bulunur. Bu detayları aşağıda alt başlıklar halinde inceleyebilirsiniz.

Bebeklerinizle gölgede vakit geçirin

Güneş ışınları en çok öğle saatlerinde etkilidir. Bu nedenle saat 11:00 ile 15:00 saatleri arasında çok mecbur kalmazsanız evden çıkmayın. Mecbur kaldığınızda da gölge alanlarda vakit geçirmeye çalışın. Bunun için güneş şemsiyesi veya bir ağaç gölgesinden yardım alabilirsiniz. 

Bebeğinizi giysileri ile güneşten koruyun

Bebeğinizi dışarı çıkarırken olabildiğince güneşten etkilenmesini önleyecek kıyafetler giydirin. Uzun süre güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıda kalacaksanız, askılı kıyafet giydirmekten kaçının. Çünkü güneşin yoğunluğu gösterdiği en önemli bölge omuzlardır. Bol kesim, pamuklu ve ince terletmeyen kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Fakat bunu yaparken seyrek dokunmuş, güneş ışınını direk vücuda işleyen kıyafetlerden de uzak durmak gerekir. 

Bebeğinize şapka takın

Bebeğinizi güneşe çıkaracağınız zaman geniş siperliği bulunan şapkaları tercih edebilirsiniz. Fötr şapkalar bu konuda size yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra kasketli şapkalardan da yaşına uygun olanları tercih edebilirsiniz. 

Güneş kremi uygulayın

UV hasarını önlemek için güneş kremi kullanmak, bebeğinizin güneşten minimum düzeyde etkilenmesini sağlar. 6 aydan küçük bebeklerinizde kesinlikle güneş kremi kullanmamalısınız fakat 6 aydan büyük bebeklerinizde güvenilir ve SPF  değeri bebeklere uygun olan güneş kremlerini tercih edebilirsiniz. 

Güneş Kremi Çocuklarda Ne Sıklıkta Yenilenmelidir?

Çocukların güneşe maruz kalan bölgelerine güneşe çıkmadan 15-20 dakika öncesinde krem sürülmelidir. Dışarı çıktıktan sonra geçen yarım saat sonrasında da güneş kremini yenileyebilirsiniz. Direk güneş ışınına maruz kalacaksa eğer 2 saatte bir güneş kremini vücuduna sürebilirsiniz. Çok sık unutulan bölgeler olan burun, boyun altı, koltuk altı, ayakların altı ve kulaklar da güneş kremi ile kapatılmalıdır. Bununla birlikte çocuğunuz terlediğinde de güneş kremini yenilemelisiniz.