Bebeklerde Yüzme Eğitimi: Adım Adım Yüzme Öğretme Rehberi

Bebeklerde Yüzme Eğitimi: Adım Adım Yüzme Öğretme Rehberi

Bebeklerde Yüzme ve Havuz Kullanımı


Dünyaya gelerek gözlerini yeni açmış olan bebeklerin çoğu doğdukları andan itibaren suya bir yönelim duymak istediklerini ve çok sevdiklerini düşünüyoruz. Anne karnında 9 ay zaman boyunca su içinde bulunmuş olan bebekler, doğduklarında zaman da suya çok çabuk alışmakta amaç edinmişlerdir. Bu yüzden bebeklere erken yaş çerçevesinde yüzme öğreten uzman kişiler tarafından kurslar alınması gerektiğini düşünüyoruz. 

Ülkemizde bu sebeplerden dolayı açılma eylemi gösteren birçok sayıda bebek yüzme kursları mevcuttur. Çünkü yüzme konusu, vücudun fiziksel kas ve kemik hareketleri için çok ama çok önemli ve fantastik dolu bir spordur. Hem bebeğinizin sağlıklı yapısı, hem de küçük yaştan itibaren hayatında spora bakış açısı ve sosyal faaliyet olarak vakit geçirebilmesi için yüzmenin öğrenilebilecek olabilmesi bebeklerimiz için oldukça faydalı olmuş olacaktır. Üstelik tatile gittiğinizde, bebeğiniz su da doyasıya eğlenirken sürekli bir telaş yapıp endişe içerisinde kalmayarak sizde onunla birlikte eğlenebilmeyi kendiniz bizzat şahit olacaksınız

 

Bebekler ne Zaman Yüzmeyi Öğrenmeli?

Bebeklerde yüzme eğitimi konusunda 6. Aydan sonra başlamak en iyi tercihler arasında olabilir. Genelde baktığımız üzere bebek yüzme kurslarının içerisinde bu yaşlarda bebekleri gözlemlemek çok mümkün. Eğer bebeğiniz daha küçük yaşlarda ise ona zarar oluşturmayacak uygun ortam hususlarını oluşturulması olduğunu düşünüyoruz ve uygun hareketlerle eğitim verilebilir. Ama 6. Aydan hemen sonraki evrede başlayan eğitimlerin daha kabul edilebilir olduğunu söyleyebiliriz. 

Bebeğinizin bir zaman boyunca su da batmayan durumda gördüğünüzde benim bebeğim yoksa yüzme eylemini biliyor mu gibi sorulara düşünerek o an ki durumu değerlendirebilirsiniz. Böyle bir şey olduğunu düşünmüyoruz yok fakat bebeklerin doğuştan gelen genetiksel olarak bir dalma refleksleri olduğunu hatırlatmak isteriz. Eğer tam da bu zaman durumlarında bebeğinize bu refleksiyle ilgili eğitim vermeye kalkarsanız, artık bebeğiniz suyun içinde olur veya üstünde bir balık gibi yüzebilecek şekliyle ve su yutma gibi problemlerle karşılaşmayacak üzere yüzmeye devam edecektir


Bebeğime Nasıl Yüzmeyi Öğretebilirim?

Bebekler için yüzme kursları olmasına rağmen yine de ona yüzmeyi siz öğretmek istiyorsanız bazı konuları kesinlikle bilmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

Bebeklerin yüzme havuzu kullanımlarındaki amaçlardan birisi de hassas ciltlerinin narin ve hassas olduğu göz önünde değerlendiğinde ekolojik havuz tuzlu havuz sistemleri içerisinde ile çalışan havuzlarda yani en uygun yerlerde yüzme eğitimi vermenizi öneririz. 

Bebeklerin suyu sevdikleri kadar fakat sizin yanınızda kendileri daha iyi  güvende hissetmelerini, sağlamalarınızı rahat olmalarını sağlamanız gerekmektedir. Çünkü havuz veya deniz gibi büyük bir su kütlelerinin olduğu yerlerde içinde kendilerini bulduklarında onlara bu durum  koşullarda oldukça korkutucu gelebilmesi olasıdır


Bebekler genelde yaşlarından dolayı yüzmeye çalışırken bazen suyu yutma gibi durumlar yaşanabilir. Bunu engellemek adına onun suyla oyun oynamasını sağlamaktan başka çare yoktu. Ağız kısmını suya paralel olarak tutarak suyu üflemesini sağlayın. Çıkan ses ve kabarcıkların görüntüsünün onun hoşuna gidecek tarzda ve bu sayede su yutmama gibi faydaları olacak alışkanlıklar kazandıracaktır. 

Sonraki hareketlerin amaçları ise kollarını çırpmayı çabalayarak ve su üstünde kalmaya çalışması durumları olacaktır. Bunu yaparken tüm gücünü kullanmaya amaçlayarak çalışacak ve bu sırada suyun üstünde kalmanın önemli hususlarını çabalarken keşfetmiş olacaktır.


Yüzmenin Bebeklere ne Gibi Faydaları Vardır?

Yüzme, yaş olaraktan küçükten büyüğe doğru çoğu insan topluluklarının sevdiği bir etkinlik ve oldukça vücuda çok sayıda faydası bulunmakta olan bir spordur.

Özellikle yaz mevsimi aylarında denizler ve havuzlar çocuklarla dolup taşar kalabalıklaşır. Ama konu  anne babaya  geldi mi tedirginlik gibi duygular tarafı başlamış olabilmektedir.

‘’Acaba çocuğum bu tarz havuzlara  girecek yaşta mı ? diyerekten düşünebiliyoruz Bir kereden bir şey olur mu olmaz mı deyip içimiz içimizi yiyebiliyor ?’’ bunun gibi sorularda kendilerini endişe gibi karamsar duygular içinde bulmuş oluyorlar.

Çünkü kazara bir şekilde ağızdan yutabilecekleri koşullar olan klorlu su onların bağışıklık sistemlerinin kolaylıkla bozabilecek durum olduğundan haberdarlar bunun için bebeklerin o yaştan önceki zamanlarda ve koşullarda havuza girmesini ekibimiz tavsiye etmiyoruz. Fakat bu zamanda altı haftadan sonra bebek ve çocuklar suyla tanıştırmayı amaçlayarak için geç zaman da kalmamanızı öneriyoruz. Bunun sebeplerinden birisi ise yaşları ilerledik zamanlarda suya alışma halleri ve yüzme konusunda isteksizlik oluşabilmesi, korku ve hevessizlik gibi duygular yaşamamaları içindir.



Yüzmenin bebeklere olan faydalarını teker teker sayamayacak kadar çoktur. İşte bunlardan bazılarını liste şeklinde aşağıda sizler için hazırlamış bulunmaktayız

  • Yüzmeye olan korku duygusu gider, kendi bünyesine özgüven kazanır.
  • Annesi ya da babası fark etmeksizin aralarındaki iletişim şekli olumlu yönde artmaya devam eder
  • Bebeğin fiziksel yapısı olarak daha iyi bir şekilde öğrenebilmesine  yardımcı olur ve kas hücrelerinin altyapısını geliştirir. Diğer sporlara yakınlık olarak kütle kazanmasını sağlar.
  • Vücut Denge ve kontrol etme konularında kendisini geliştirmeyi amaçlar 
  • İştah artışı sağlar ve uyku, sosyal hayat ve genel günlük hayat çerçevesini düzene girmesini sağlar.

Güvenli Yüzme İçin Ekipman Kullanılması


Yüzmeyi öğretirken bebeğinizi tutuş şekli anatomik olarak çok ama çok önemlidir. Kafasının ilk başlarda suya girmesini engelleyecek şeklinde yönelmeli ve su yutmasına izin vermemeli öneriyoruz. Aksi halde sudan korkma duygusu içerisinde olup, yüzmeden nefretlik duymak isteyebilir

Eğer bebeğiniz yüzme içerisinde bazı şeyleri yapmaya çekingen duygusu içerisinde davranıyorsa, o sırada onun üstüne gidilmemeli daha da korkutmamalıyız , bir daha ki ilerleyen zamanlarda gelişine saklamaya özen gösterilmelidir 

Çocuklar başlangıç olarak için küçük havuzda ufak oyunlar ve yüzerken giyecek olan ürünlerimiz ile suya alıştırılır. Suya alışana devam edene kadar kendini güvende hissetmesi devam etmesi için yüzme tahtası, simit, makarna ya da kolluklar mutlaka ama mutlaka olmalı olduğunu düşünüyoruz Çocuklar ayak vuruş tekniklerini öğrendikçe suda ilerlemeyi keşfeder ve başlar. Kulaç atmayı ve kollarını ve kolluklarını kullanmayı öğrenir. Bu süreçte kullanacağı ürünlerimizden bir tanesi ile kolluklar yüzme öğrenimini basitleştirecektir hemen ürün ile suda batmadan nefes alma verme egzersizleri yapılmaya başlanır. Su üzerinde iken nefes alması, su altındayken nefes vermesi şekli ile kontrollü bir şekilde öğretilir. Yüzmeyi öğrenen çocuklar su altını gördüklerinde daha özgüvenli bir hâl şekilde yüzmeye devam edeceklerdir. Bunun için yüzme gözlüğü kullanarak suyun altını da gözlemleyerek adapte olabilmeye çalışırlar. Yüzmeyi ve su üzerinde kalmayı öğrenmeyi amaçlayan çocuklar havuzda oyunlar oynayarak vakit geçirerek yüzmeyi daha keyifli hale getirmeye çalışırlar. Su topları oyuncağı havuz oyunları için ve çocukların suyu sevmeleri için tasarlanmış olan ideal bir tercih olabileceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda su içindeki yaşanacak olan sportif etkinlikler ile kas hipertrofi gelişimleri hızlanır. Tam olarak yüzmeyi öğrenemeyecek seviyede olacak olan çocuklar ya da hâlâ bir endişe duygusu içinde yaşayan çocuklar için Mamba Kid markamız üzerinden bulabileceğiniz bebek şişirilebilir kolluklar faydalı olabilir. Bu sayede çocuk kendini güven duygusunu hissederek su içinde daha rahat hareket ederek huzurlu olabilir.