Bebeğiniz İçin En Uygun Emziği Nasıl Seçersiniz?

Bebeğiniz İçin En Uygun Emziği Nasıl Seçersiniz?

Emzik Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Emzik seçimi her bebeği olacak aile için oldukça annemle bir konudur. Bu nedenle emzik almadan önce belirli başlı bazı araştırmaların yapılması gerekir. Özellikle yeni doğan bebek için nasıl bir emzik tercih edilmelidir. Emzik alırken hangi özellikleri göz önünde e bulundurmak gerekir gibi bazı detaylara dikkat edilir. Yalancı emzik olarak da bilinen emzikler, yeni doğan bebeklerin emme refleksi ile ortaya çıkar. Emzikler, her ne kadar yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahip olsa da aileler bazen emziğin alışkanlığa dönmesinden tedirgin olabilmektedir. 

Uzmanların çoğu genellikle prematüre doğmuş bebeklerin emme alışkanlığı kazanabilmesi için emzik kullanımını önerir. Bu durum sonucunda bebeklerin uykuya dalması daha kolay hale gelir. Başka bir görüş ise sakıncalı olacağı görüşüdür. Ancak iki durum arasında kalan ebeveynlerin daha geniş çaplı düşünmesi, bebeğin durumunu da dikkate alarak bir değerlendirme de bulunması gerekir. 

Emzik Kullanmak Neden Sakıncalı Gelebilir?

Bebek emziği kullanımına karşı çıkan uzmanların genellikle en çok üzerinde durmuş oldukları konu, emziren alışan bebeklerin anne sütü almayı kesme durumudur. Bu konu hakkında yapılan araştırmaya göre, bebek emzikleri memeyi bırakma konusunda küçük de olsa bir paya sahiptir. Ancak bu konu hakkında bilgisi olan uzmanla görüştünüz ve emzik kullanmaya karar verdiniz. Bebeğiniz için doğru bir emzik seçerken nelere dikkat edilmelidir?

  • Bebeğim yaşına
  • Emziğin malzeme yapısına ( kırılmaz ve dayanıklı) olması önemlidir.
  • BPA ve PVC gibi zararlı madde içeriğine sahip olmamasına
  • Kolay tek izlenebilir olması ve bulaşık makinesinde yıkanabilir olması
  • Burun deliklerini kapatmaması için delikli bebek emziği tercih etmeye özen gösterilmelidir.
  • Ortodonti emzik olması çok önemli bir unsurdur. 

Bu özellikleri dikkate alarak bir emzik tercihi yapılması daha doğru olur.

Bebek Emzik Çeşitleri Nelerdir?

Kauçuk Emzik

Kauçuk emzik çeşidi genel olarak doğal kauçuk maddesinden tasarlanıp üretilir. Genellikle yeni dış çıkarmaya başlayan ve bu dönem sırasında ısırma eğiliminde olan bebekler için kauçuk emzik kullanımı daha iyi olur. Tüm bunların yanı sıra diş darbesine karşı dayanıklı bir maddedir. Ancak bebek suyu emdiği zaman yapısında bozulma gibi durumlar görülebilir. Silikon emziğe kıyasla daha sık değiştirilmesi gerekir.

Silikon Emzik

Bebek emzik çeşitleri arasında ön planda yer alan bir başka emzik modeli ise silikon yapıya sahip olandır. Genellikle bu emzik çeşidi daha henüz dış çıkarmaya başlamamış bebekler için tavsiye edilir. Silikon emzikler, yumuşak, tatsız, kokusuz ve pürüzsüz bir yapıdadır. Bu özellikler sayesinde bebekler bu emziğe çok kolay şekilde alışabilir. Ayrıca silikon bebek emzik çeşitleri anne memesi formunda olduğu için 1 yaş öncesi için daha uygundur. Silikon emzikler yapı bakımında dayanıklı olduğu için bulaşık makinesinde rahatlıkla yıkanabilir. 

Damaklı Emzikler

Damaklı emzik ismi daha çok damak şeklini alan emzikler için kullanılır. Bu emzik çeşidi bebeklerin ağız yapısına uygundur. Böylece ağız yapısı için şekil bozukluğuna neden olmaz. Dış çıkaran ve 1 yaşını dolduran bebekler için önerilir. 

Damaksız Emzikler

Damaksız bebek emzik çeşitleri, yapılarında dolayı daha çok anne göğsüne benzer. Bu emzik çeşitleri bebeğin doğumundan 1yasina kadar rahatlıkla kullanılabilir. 1 yaşını geçtikten sonra kullanılır ise artık damağa baskı yaparak bazı diş ve damak bozukluğuna sebebiyet verebilir. 1 yaşından sonra damaklı bebek emzik çeşidini tercih edip onu kullanmak daha doğru olur.

 Bebeklerde Emzik Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Bebekler emziğe kuvvetli bir şekilde bağlanırsa, o zaman bu bağlılık doğru bir emzik seçimi ile daha faydalı olabilir. Bebeklerde emzik kullanmak aşağıda yer alan durumlara göre yararlı olabilir. 

  • Bebeğin doğal emme içgüdüsüne katkıda bulunduğu için, ona güven duygusunu aşılar.
  • Emme içgüdüsü bebek açısından bakıldığı zaman huzur kaynağı sayılabilir. 
  • Emzik genellikle bebeğin beslenme saati aralarında onun rahatlamasına yardımcı olur. 
  • Bebekler emzik emdiği zaman daha çok sakinleşir ve uykuya daha çabuk geçiş yaparlar.
  • Uyku sırasında emzik emen bir bebeğin ani bebek ölümü sendromu gibi bir durumuna yakalanma riski oldukça azdır.
  • Emzik kullanan bebeklerin, aşı sırasında veya kan alma esnasında dikkati daha kolay şekilde dağılabilir. 

Bebeklerde Emzik Kullanımın Zararları Nelerdir?

Bebekler emzik kullanırken, emzik beslenmenin yerini ya da beslenmeyi geciktirecek şekilde olmamalıdır. Emzik kullanmayı bırakmak gerektiği zaman bebeğin daha fazla emzik emme durumunu teşvik etmemek gerekir. Bebeklerde gereğinden uzun süre emzik kullanmak aşağıdaki gibi zararlara neden olabilir;

  • Uzun süre boyunca emzik kullanmak, kulak enfeksiyonuna yakalama riskini daha fazla artırabilir.
  • Uzun süre boyunca emzik kullanan bir bebekte, diş sorunları görülmeye başlayabilir. 
  • Bebek açken emzik emmesini sağlamak, onun hem zamanında hem de doğru beslenmesine engel olunmuş demektir.
  • Bebek, uyuduğu zaman ağzından emzik düştüyse uykusundan hemen uyanması demektir. 
  • Genel olarak emzik bırakma ile ilgili gerekli bilgiye sahip olunmadığında bu durum bebekte bağımlılığa neden olabilmektedir. 

Yeni doğan bir bebek için beslenme konusunda herhangi bir problem ile karşı karşıya kalınmıyorsa, ilk ay emzik vermek de herhangi bir sakınca görülmemektedir. Bebeğin ayına uygun olacak şekilde bir emzik seçimi yapıldığı zaman, ilk aylarda emzik kullanmaya başlamak uygun olabilir. 

Emzik Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

  • Tek parçadan oluşan ve yumuşak başlığa sahip olan bir emzik modeli, doğru bir seçim olacaktır. 
  • Genel olarak emzik çeşitleri ilk 6 ay öncesi ve 6 aydan sonra kullanılan bir ölçüye sahiptir. Bebeğin ayına göre uygun bir emzik seçimi yapmak daha doğru olur.
  • Bebeğin ağız yapısına uygun olacak şekilde bir emzik seçiminin yapılması bir hayli önemlidir.

Emzik Ne Zaman Bırakılmalıdır?

Ebeveynler genellikle emzik emen çocukları için emzik ne zaman bırakılmalıdır. Sorusunun cevabını çok merak etmektedir. Bebeklerin emziği bırakma için en uygun donemi 2 yaş dönemidir. Bebekler açısından  emzik bırakma dönemi emziğin doğru bir zamanda bırakılmasıyla ilgili konularda aileler tarafından çocuklara gerekli bilgilerin verilmesidir. Genel olarak bebeklerde diş problemlerinin ve ağız yapısı sorunlarının yaşanmaması için, 2 yaş dönemini daha fazla geçirmemek önemlidir.