Anaokulu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Anaokulu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Anaokulu Seçiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Çocukların yaşamındaki ilk 6 yıl, gelişimlerinde büyük bir etkendir. Ancak artık 6 yaşına geldiğinde anaokulu çağı gelmiş demektir. Bu noktada da ebeveynleri panik hali sarar. Ancak anaokulu seçiminde dikkat edilecek unsurlar hakkında bilgi sahibi olduğunuzda bu konuda endişe etmenize gerek kalmaz. 

Anaokulları, çocuğun büyürken aktivitelere katılması, okurken eğlenmesi, yeteneklerinin ön plana çıkması ve diğer yaşıtlarıyla sosyalleşmesi açısından oldukça gerekli ve önemlidir. Eskiden tüm bunlar, sokakta oynayan çocuklarda gün yüzüne çıkarken günümüz çağında ne yazık ki çocukları sokağa salmak mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle çocukların sosyalleşmesi için anaokulları gerçek anlamda kaçırılmayacak bir fırsattır. 

Anaokulu seçiminde kriterleri göz önünde bulundururken dikkat etmeniz gereken ilk nokta çalışan personellerin eğitimidir. Kurum müdürü ve çocuğunuzla ilgilenecek öğretmenlerin eğitimlerini sorgulamaktan çekinmeyin. Eğitimli ve deneyimli bir personel çocuğunuza çok şey katacaktır, o yüzden öncelikle bu konudan emin olmalısınız. 

Anaokuluna kayıt yaptırırken çocuğunuzla ilgilenecek öğretmenin kim olduğunu sorun ve onunla tanışmayı teklif edin. Bunun dışında anaokulunun güvenliği konusunda da kesinlikle bilgi almalısınız. Anaokuluna her gelen rahatlıkla içeri girememelidir. Çünkü çocuklar kendilerini koruyamayacak yaştadır ve yabancılardan gelecek zararlardan kendilerini koruyamazlar. 

Anaokulu seçimi yaparken okulda yapılan aktiviteler hakkında da bilgi sahibi olun. Yapılan klasik aktivitelerin yanında bazı anaokullarında drama, bale, dans ve müzik gibi aktiviteler de bulunabilir. Bu aktiviteleri verecek personelin çocuk psikolojisi hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. Elbette personelden bunu sorgulayamazsınız fakat okul hakkındaki yorumları değerlendirebilirsiniz. 

Tüm bunların dışında anaokulu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir;

  • Anaokulunda bir pedagog ya da psikolog görev yapmalıdır. 
  • Alıştırma döneminde yapılan uygulamalar sorgulanmalıdır. 
  • Yemek menüsünün incelenmesi gerekir. Bunun için örnek menü isteyebilirsiniz. 
  • Çocuğunuzun yaptıkları ile ilgili günlük kayıt tutulması gerekir. 
  • Sınıf özellikleri değerlendirilmeli. Örneğin sınıf yeterince geniş mi, havalandırılıyor mu, güneş alıyor mu gibi durumlar incelenmelidir. 
  • Yeterli hijyenin sağlandığından emin olmalısınız. Bunun için mutfak ve tuvaletleri gözlemleyebilirsiniz. 

Anaokulu Seçiminde Doğru Karar Nasıl Verilir?

Anaokulu seçiminde doğru karar yukarıdaki etkenleri düşünülerek verilir. Anaokulu seçimi hem aileler için hem de çocuklar için oldukça önemli bir karardır. Bu süreç biraz zor olsa da ebeveynler ince ince düşünüp en doğru kararı verebilir. Çocukların sosyalleşmesi, kaliteli zaman geçirmesi ve arkadaş edinebilmesi için en iyi anaokuluna gitmesi çok önemlidir. Her anne baba kendi çocuğunu en iyi tanıyandır. Bu nedenle çocuğun mutlu olabileceği okulu belirleyebilecek kişi de ebeveynlerdir.

İçeriğimizin devamında anaokulu seçiminde kararınızı doğru yönde etkileyecek faktörleri inceleyebilirsiniz. 

Eğitim Kapsamı

Çocukların anaokulu eğitiminin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için okul eğitiminin muazzam olması gerekir. Çocukların fiziksel ve gelişim özelliklerine göre belirlenmiş pek çok eğitim modeli vardır. Sınıflar çok kalabalık olmamalı ve her bir öğrenciye özel muamele gösterilmeli. Çocukların yaş gruplarına göre pek çok farklı eğitim modeli vardır. Bu eğitim gruplarının bazılarını şöyle gösterebiliriz;

  •         Montessori eğitimi; bu eğitim sisteminde her çocuğa özel eğitim anlayışı yer alıyor. Aynı sınıfta bulunan her bir öğrencinin gelişimi farklı olduğu için her bir öğrenci farklı eğitime tabi tutulur.
  •         Waldorf eğitimi; farklı yaş gruplarını bir araya getirerek oyun ağırlıklı bir eğitim programıdır.
  •         Reggio Emilia eğitimi; araştırma yapma eğilimi olan bir eğitim türüdür. Bu eğitim modeline aileler de katılabilir.

Sizler de kendinize özgün bu eğitim modellerinden seçim yapabilirsiniz.

Öğretmen Tecrübesi

Çocuğunuzu vermeyi düşündüğünüz okulun genel olarak öğretmen kalitesini incelemelisiniz. Eğitim sistemi kadar öğretmen tecrübesi de önemlidir. Öğretmen, çocuğun duygu durumunu kontrol etmeli, ilgi alanları ile yakından ilgilenmeli ve çocuklara karşı sıcak kanlı olmalıdır. Çocuk her şeyden önce öğretmenini ve öğretmeni ile vakit geçirmeyi sevmelidir.

Güvenlik Tedbirleri

Anaokulunun hizmet verebilmesi için belli başlı şartları karşılaması gerekir. Bunlardan birincisi de güvenlik önlemleridir. Kamera, güvenlik personeli ve kilitli kapı olmazsa olmaz şartlardan bir tanesidir. Çocuğun okuldan çıkmaması ya da okula yabancıların girememesi için güvenlik tedbirlerinin maksimum seviyede tutulması gerekir.

Okul Faaliyetleri

Okulda gerçekleştirilen faaliyetler çocuğun gelişimi açısından oldukça önemlidir. Yaş grubuna uygun etkinliklerin yapılması ve çocukların bu durumdan memnun olması en önemli etkendir. Örneğin tiyatro, resim, müzik ya da yüzme gibi farklı aktivitelerin gerçekleşmesi çocukların kişisel gelişimi açısından da çok önemlidir.

Okul Saatleri

Çalışan anneler için okul saatleri oldukça önemlidir. Gün içinde kaç saat eğitim göreceği ve tam gün ya da yarım gün gibi kriterler bu hususta dikkate alınmalıdır. Okul seçiminde eğitim saatleri ve tatil sürelerini muhakkak dikkate almalısınız.

Okulun Genişliği

Çocukların geniş, ferah ve hijyenik bir ortamda eğitim görmesi her şeyden önemlidir. Sınıfların geniş olması hareket kabiliyetini daha rahat kılarken, bahçenin ve oyun alanlarının geniş olması da çocukların keyifle vakit geçirmesine yardımcı olur. Bu nedenle dar ve sıkışık yapıdaki okullar yerine ferah ve geniş okulları tercih edebilirsiniz.

Psikolog Danışmanlığının Olması

Okulda psikolog danışmanlığının olması çok önemlidir. Hem çocuğun ruhsal gelişimi açısından hem de ebeveynlerin çocuklarla ilgili danışmanlık alabilmesi açısından bu durum kesinlikle atlanmamalıdır.

Sizler de yukarıda yer alan faktörlere dikkat ederek çocuğunuz için en doğru anaokulu seçimini gerçekleştirebilirsiniz. 


Anaokulu Seçerken Ulaşım Kolaylığı da Düşünülmelidir

Ebeveynler anaokulu seçerken ulaşım kolaylığını da düşünmelidir. Evinize yakın bir anaokulu sizin için her zaman bir avantajdır. Çünkü ilk hafta muhtemelen oryantayon haftası olacak ve çocuk geç bırakılıp erken alınacaktır. Bu durumda ulaşımın kolay olması ebeveynlerin işini kolaylaştıracaktır. Acil durumlar da göz önünde bulundurularak ikametin okula yakın olması gerekir. Ebeveynler bu durumlarda hızlıca okula gidebilmelidir. Ayrıca haftanın beş günü çocuğun okula gittiği düşünülürse ulaşımın kolay ve okulun eve yakın olması önemli bir kriterdir. 

Anaokulu Seçerken Referans Değerlendirmesi Yapılmalıdır 

Ebeveynler anaokulu seçerken olabildiğince referans değerlendirmesi yapmalıdır. Seçenekler belirlendikten sonra okulun hijyeni, güvenliği, eğitimi ve genel durumu hakkında değerlendirme yaparak en çok artıya sahip olanı seçmelidir. Okulu sosyal medya da internet üzerinden araştırabilir, yakınlarınızdan çocuğunu bu okula gönderen varsa yorumlarını değerlendirebilirsiniz. Referans edinebilmek, sizlere okul seçimi konusunda çok yardımcı olacaktır. 

Sınıftaki Öğrenci Sayısı da Değerlendirilmeli

Anaokulu seçimi yaparken, öğrencinin ders göreceği sınıf çok kalabalık olmamalıdır. Öğretmenin takibinde olan öğrenci sayısı ne kadar az olursa o kadar iyi ilgilenecektir. Bu dönem çocukların fiziksel, bilişsel ve duygusal olarak hızlı geliştiği bir dönemdir. Dolayısı ile öğretmenin bu değişimleri fark edebilmesi için öğrenci sayısının az olması idealdir. Ayrıca okulda iletişimin de kuvvetli olması gerekir. En ufak bir durumda personellerin aileyi bilgilendirmesi ve okul saati içinde sürekli iletişime açık olmaları gerekir.