Bebeklerde İlk 6 Aylık Gelişim Nasıldır? Nasıl Beslenmeleri Gerekir?
Bebeklerde İlk altı ayın tamamlanmasından sonra etrafına ilgisi daha fazla olur. Aynı zamanda yeni bir beslenme düzenine geçer. Altı ay bebek beslenmesi önceki aylara göre çok daha farklıdır. Aynı zamanda bebek bu dönemde desteksiz oturmaya da başlayabilir. Çevresini merak eder ve gözlemler. Artık kollarından almış olduğu destekle tüm vücudunu kaldırabilir ve ilk kez emeklediğini görebilirsiniz.
Mama ya da anne sütünü içtiği biberonu tek eliyle dahi rahat bir şekilde tutabilir. Kendi kendine beslenmek çok daha hoşuna gider. Bir bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümeye devam etmesi için 6. Ay itibariyle beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekir. Özellikle altı ay bebek kahvaltısı çok önemlidir. Bu kahvaltı sayesinde bebek yeni tatları keşfetme imkanı bulurken aynı zamanda gün boyu daha enerjik olur. Yine kahvaltı içeri ve tavsiye edilen gıdaların verilmesi de son derece önemlidir.
6 Aylık Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalıdır?
6 aylık olan bir bebeğin kahvaltısında mümkün olduğunca meyve püresine yer verilmelidir. Bu hem lif yönünden zenginlik sağlar hemde bebeğin vitamin alması için yardımcı olur. Özellikle muz ve avokado gibi ürünler püre haline getirilip yoğurtla karıştırılabilir. Altı ay ek gıda geçiş dönemi de olduğu için istediğiniz meyve ve sebzeyi önerilen şekilde tercih edebilirsiniz. Bu kısımda bebeğin kahvaltıya tam olarak alışması da son derece önemlidir. Yumurta verileceği zaman kuru olmaması için bir peynir ya da reçel gibi bir ürünle karıştırılabilir. Bu şekilde bebek daha rahat yutacaktır ve kahvaltıya alışacaktır.
Bir bebeğin kahvaltısında farklı ürünler aynı zamanda sağlıklı ürünler sunmak beslenme alışkanlığı konusunda son derece önemlidir. Tercih edilen her besinin bebeğin yaşı ya da kaç aylık olduğuna uygun olması ve doktor tarafından tavsiye edilmesi gerekir. Her hafta yeni bir ürünü kahvaltıya ekleyerek bebeğin hem alışması hem de yeni besinlerle tanışmasını sağlayabilirsiniz.
6 Aylık Bir Bebek Kaç Kilodur?
Altı aylık bebek kilosu değişiklik gösterir. Bebeğin cinsiyeti burada önemlidir. Genel olarak hem kız bebek hem de erkek bebek bu aylarda fiziksel özellikleri bakımından yakındır. 6 ay aylık kız bebek 58 ile 72 cm arasında değişiklik gösterirken, kilosu 5.4 ile 9.2 aralığındadır. Erkek bebeklerde ise boy 63 cm ile 73 cm aralığına ile kilosu 5.5 ile 9.5 kg arasındadır. Kilo ve boy konusunda genetik değerlerde son derece önemli olduğu için bir hekimin değerlendirmesi daha doğru olacaktır.
6 Ay Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir bebek 6 aylık olduğunda ilk olarak verilecek ek gıdaların az alerjik ve sindirim sistemine zarar vermeyecek şekilde olması gerekir. Genel olarak tahıl ağırlıklı ve meyve, sebze ağırlıklı beslenmesi tavsiye edilir. Altı aylık bebek beslenme saatleri dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur. Önerilen ilk besinler patates, kabak, muz, elma, havuç şeklindedir. Beslenme saatleri 2.5- 3 saat şeklinde olmalıdır. Sabah 8 de kahvaltı verildiği zaman 11 de öğlen yemeği ve ara öğün akşam yemeği şeklinde bir düzen olmalıdır. Doğal yoğurt kullanımı da yine bu dönemde tavsiye edilir.
Bebeğin midesi küçük olduğu için porsiyonlama önemlidir. Kabızlığa karşı önlem almak için tercih edilen gıdaların içine yoğurt ekleyebilirsiniz. Kalsiyum açısından zengin olan peynirin de kahvaltıda mutlaka ihmal edilmemesi gerekir. Bu şekilde bebek ek gıda döneminde daha iyi gelişir ve en hızlı şekilde adapte olur.